GyIK

-  Az ügyvédi munkadíjról...

- Mit jelent az ügyfélbarát ügyintézés?

- Mit jelent a névben az S. és mit jelképez a Sólyom a logo-ban?Az ügyvédi munkadíjról...

 Az ügyvédi munkadíj alapvetően szabad megállapodás tárgya.Meghatározása történhet:- fix összegben. (Főleg egyszerűbb ügyekben: adásvétel, okiratszerkesztés, cégeljárás)- óradíjban, napi díjban (pl. bíróság előtti tárgyalások esetén) - sikerdíjbanAz óradíj esetén nehezen ellenőrizhető a tényleges munkavégzés időtartama, fix összeg esetén az előre nem látható körülmények megjelenése jelent nehézséget. Bonyolultabb ügyek esetében ezért nálam a leggyakoribb az első két díjmeghatározás kombinációja. Így az ügyvédi költségek  előre láthatóak, kalkulálhatóak az ügyfelek számára.Az ügyvédi munkadíjat nem kell előre megfizetni, mindig csak a következő eljárási szakasz díját kérem előre, így az ügyvédi munkadíj megfizetése nem okoz nagy megterhelést az ügyfeleknek. Lehetőség van sikerdíj kikötésére is. Ebben az esetben csak a költségeket kell az ügyfélnek előre megfizetnie, az ügyvédi munkadíj pedig csak a megbízási szerződésben pontosan meghatározott cél elérése (siker) esetén jár. Sikerdíjkikötés esetén a siker bizonytalanságából, és az eljárások elhúzódásából adódóan az ügyvédi díj jelentősen magasabb lehet, mint fix munkadíj esetén. A sikerdíj mértéke az ügy bonyolultságától, és a siker (az ügyvédi munkától független) valószínűségétől is függ. Minél bizonytalanabb az ügy  kimenetele, annál nagyobb sikerdíj kerül kikötésre.Bonyolultabb ügyekben a sikerdíj és a fix munkadíj (vagy óradíj) kombinációja a leggyakoribb. Ebben az esetben az ügyfélnek az eljárás alatt kevesebb munkadíjat kell megfizetnie, mintha nem lenne sikerdíjkikötés.Mit jelent az ügyfélbarát ügyintézés?

- Könnyen felveheti a kapcsolatot. A hagyományos elérhetőségeken kívül (posta, telefon, mobil és a már hagyományosnak nevezhető e-mail), elérhető vagyok Facebookon, Twitteren, számom ingyenesen hívható Skype-on és Viberen is. Az ügyfelekkel történ kommunikáció során is kihasználom a modern kommunikációs lehetőségeket, így gyorsabb és olcsóbb (akár ingyenes) kommunikációra van lehetőség, mely nagyban csökkenti az ügyfelek költségeit is.- Az iroda valamennyi elérhetőségét közvetlen az ügyvéd kezeli, nem egy titkárnő, asszisztens vagy ügyvédjelölt. mindig közvetlen az ügyvéddel kommunikál akár telefonon, akár e-mailban keres meg.- Rugalmas elérhetőség térben és időben. Lehetőség van az ügyvédi irodán kívüli ügyintézésre, szerződéskötésre. Amennyiben az ügyfél állapota, kora, vagy az ügy tárgya (például hajó a kikötőben) szükségessé teszi, lehetőség van helyszíni aláírásra. - Azokra gondolva, akik hét közben sokáig dolgoznak, szombaton délelőtt is nyitva van az iroda. Előzetes egyeztetés alapján nyitvatartási időn (9-17 óra) kívüli időpontban is lehetőség van konzultációra...- Rugalmas fizetési lehetőségek, az ügyfelek igényeihez (pénztárcájához) igazítottan- Ingyenes konzultációs lehetőség rászorulóknak. Amennyiben az első konzultáción lényegi munkavégzésre (konkrét tanácsadásra, megbízási szerződés kötésére) nem kerül sor, úgy fizetnie sem kell a konzultációért. Így nyugodtan előadhatja jogi problémáját, nem kell attól tartania, hogy rengeteg pénzt kifizet csak azért hogy megtudja érdemes-e egyáltalán jogi eljárást kezdeményeznie. Amennyiben rászoruló, lehetősége van u.n. pártfogó ügyvédként is megbíznia. Ebben az esetben az állam átvállalhatja az ügyvédi munkadíjat.- Akadálymentes megközelíthetőség, Az iroda több irányból könnyen megközelíthető, lépcső nélkül, akadálymentesen. (akár babakocsival, kerekes székkel). Több parkoló is található az iroda közvetlen közeléből. (Néhány ingyenesen is igénybe vehető)


Mit jelent a névben az S. és mit jelképez a Sólyom a logo-ban?

Nevemben az "S." szülővárosomat Sopront jelöli. Sopron sziluettje látható névjegyemen is.Sopronban Horváth Ákos néven egy másik kollégám is praktizál, ezért megkülönböztető jelzésként került nevembe az "S." betű, szülővárosom iránti rajongásból és tiszteletből.A logo, egy a monogramomat tartó sólyom madár (Az "S" betűt egy paragrafusjel "§" jelképezi). A fehér sólyom az Ákos névre utal, mely török eredetű régi magyar férfinév, jelentése „fehér sólyom”. A logo piros-fehér színe Sopron város zászlajának színeire való utalás